Stowarzyszenie Szprotawski Uniwersytet Trzeciego Wieku | UTW Szprotawa

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Podróże z panią Anną Malesą c. d. Fuerteventura.

Email Drukuj PDF

Fuerteventura ? hiszpańska wyspa, położona we wschodniej części archipelagu Wysp Kanaryjskich, na Oceanie Atlantyckim, nieopodal północno-zachodnich wybrzeży Afryki. Razem z wyspami Lanzarote i Gran Canaria tworzy prowincję Las Palmas. Powierzchnia wyspy wynosi 1659,74 km?, zamieszkuje ją około 86 600 osób. ( tyle informacji i Internetu)

Tym razem z panią Anią polecieliśmy nad Ocean Atlantycki, w poszukiwaniu krainy słonecznej, pyszniącą się rozmaitym kwieciem i roślinnością.

Troszeczkę byliśmy zawiedzeni, ponieważ wyspy należące do Archipelagu Wysp Kanaryjskich nie są tak idylliczne Na dodatek nazwa archipelagu nie wywodzi się od sympatycznego kanarka, ale od psa, które to w minionych wiekach masowo zasiedlały wyspy. Z naszą przewodniczką zwiedziliśmy jedną z wysp właśnie: Fuerteventurę, ulubioną przez Niemców, co ma swoje uzasadnienie historyczne. Wyspa ma najdłuższą linię brzegową, jako jedyna nie jest pochodzenia wulkanicznego, w związku, z czym plaże mają żółciutki piasek. Nie odłącznym elementem krajobrazu Fuerteventury są wiatraki. Dzięki wiejącym wiatrom młynarstwo stało się bardzo dobrze rozwiniętą branżą. Gofio ? to jeden z charakterystycznych produktów wyspy. Jest to mąka z mielonego i prażonego jęczmienia, kukurydzy lub pszenicy. Piecze się z niej placki, lepi kluski, dodaje do zup, lodów czy płatków śniadaniowych. Ta ?pamiątka? po kuchni Guanczów jest na Wyspach Kanaryjskich tak powszechna jak chleb. Drugim specjałem wyspy są owcze sery produkowane całkowicie ręcznie. Na zakończenie przypomnę tylko, że nazwa wyspy jest tłumaczona jako ? Wielka przygoda? albo ? Moc szczęścia?. Mówi się też, że jest to: oaza spokoju w oceanie cywilizacji.

Czyli po spokój i ciszę jedziemy na Fuerteventurę!

Tekst:  Wanda Wilanowska, zdjęcia:  Anna Malesa.